Hoe begin je met datagestuurd werken in 5 stappen

08 jun 2022  |  door Henri van Avezaath

5 min leestijd

Het is geen geheim dat datagedreven bedrijven beter presteren en profiteren van tal van voordelen - ze hebben lagere kosten, kunnen beter inspelen op veranderende marktomstandigheden en weten wat de behoeften en wensen van hun klanten zijn. Om de concurrentie bij te houden is het belangrijk om datagedreven te zijn – maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Met een goede strategie hoeft het niet moeilijk te zijn om een datagedreven organisatie te worden. In dit artikel leggen we de vijf stappen uit die nodig zijn om je strategie te ontwikkelen.

1. Zorg dat iedereen toegang heeft tot de data

Toegang tot data ligt vaak besloten bij een beperkte groep mensen, zij voorzien de organisatie van de informatie die ze bereid zijn te delen. We zouden ze ook datapoortwachters kunnen noemen. Laat je werknemers zelf beslissen welke informatie ze uit de data willen halen en wat ze er mee willen doen, zoals in een democratie. Door je data voor iedereen beschikbaar te stellen, neemt de acceptatie binnen de organisatie om met data te werken toe.

2. Creëer één bron van waarheid

Data zit vaak opgesloten in silo's, elke afdeling heeft zijn eigen systemen en informatiebehoeften. Het potentieel ligt echter in het combineren van de data uit deze verschillende silo's. Door de gegevens van je CRM-systeem, ERP-systeem, ESP-systeem, marketingcampagnesystemen en andere systemen op één plek samen te voegen, ontstaat één Single Source of Truth (SSoT). Deze SSoT geeft iedereen toegang tot dezelfde consistente informatie. Uiteindelijk draagt dit ook bij aan een betere acceptatie en gebruik van data binnen je organisatie.

3. Schoon je data en combineer deze tot nieuwe inzichten

Had het opschonen van gegevens hier niet de eerste stap moeten zijn? Door te gaan werken met data zoals deze is, komen de gebreken binnen je bestaande datastructuren aan het licht. Eindgebruikers van de data ervaren zo zelf direct de pijn van slechte datakwaliteit . Er ontstaat zo voor hen een urgentie zijn om mee te werken de datakwaliteit naar een hoger niveau te tillen. 
In de SSoT kun je ook allerlei data-elementen combineren tot nieuwe, berekende data-elementen, bijvoorbeeld klantsegmenten. Deze berekende variabelen worden bij elke mutatie opnieuw doorberekend en zijn direct voor iedereen beschikbaar zijn. Zit je klant in een verkeerd segment omdat er data ontbreekt, dan kan men dit snel rechtzetten.

4. Rapporten en campagnes allemaal uit dezelfde bron

Als alle gegevens uit één bron komen, betekent dit dat iedereen naar dezelfde waarheid kijkt en zijn beslissingen en acties kan nemen op basis van die waarheid. Dit zal ook de transparantie binnen de organisatie vergroten. Omdat KPI's binnen de rapportages afkomstig zijn van de SSoT, geven ze een consistent beeld van wat er binnen de organisatie gebeurt. Doordat iedereen direct toegang heeft tot deze informatie, kan er efficiënter worden opgetreden. Het resultaat - het bedrijf wordt wendbaarder, waardoor het niet nodig is om te wachten op maandelijkse rapporten, maar onmiddellijk actie te kunnen ondernemen wanneer dat nodig is. Empowerment als resultaat van een datademocratie.

5. Beveiliging en controle

Het op een democratische manier beschikbaar stellen van gegevens klinkt misschien eenvoudig, maar zoals vaak zit de duivel in de details. Het is belangrijk dat je toezicht houdt op wie toegang heeft tot welke gegevens en wat ermee gebeurt. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat iedereen onbeperkt toegang heeft tot alle data. Niet iedereen hoeft klantgegevens te kunnen exporteren of wijzigen en niet alle gegevens zijn voor iedereen relevant. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je voldoet aan de AVG. Een rollen- en rechtenstructuur helpt je om te organiseren wie toegang heeft tot welke data. Log de activiteiten binnen je data.Een logboek stelt je in staat om een audit uit te voeren wanneer dat nodig is zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Het bovenstaande stappenplan is de basis van de Apteco software en er is nog veel meer wat we voor je kunnen doen. Als je meer wilt weten over hoe onze software onze klanten helpt om op een datagedreven manier te werken, neem dan contact met ons op om met een van onze data-experts te spreken.

Henri van Avezaath

Managing Director Apteco Benelux / Operations

Data is de rode draad in Henri’s loopbaan; op het snijvlak van techniek en commercie. Hij houdt er van om op zoek te gaan naar de beste manier om met data de klantbeleving te vergroten en bedrijven beter te laten presteren. Henri is in zijn werk zo enthousiast geworden over de Apteco software, dat hij er voor gekozen heeft deze in de Benelux markt te brengen. In zijn vrije tijd is Henri vaak achter zijn camera te vinden, in de stad, studio of natuur.